Straat Fotografen
Image default
Electronica en Computers

Pocket printers. Wat is het en hoe werkt het?

Je ziet ze steeds meer; mini printers die zo klein zijn dat je ze gemakkelijk mee kan nemen. Waar voorheen printers grote apparaten waren, hoeft dat nu helemaal niet meer zo te zijn. Er zijn al mini printers verkrijgbaar die niet veel groter zijn dan een pakje kaarten. Hoe krijgen ze alles in zo’n klein formaat, en hoe werkt zo’n portable printer? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Mobiele printers hebben, net zoals elke andere printer, een connectie nodig tussen de PC, smartphone of laptop naar de printer. Dit gebeurt meestal via USB, Bluetooth of WiFi. Net zoals uw printer thuis dus. Afhankelijk van uw situatie op dat moment, kan je kiezen hoe je de printer wilt verbinden. Misschien heb je op de plek waar je op dat moment bent geen internet, dan zal WiFi daar niet werken. Het kan daarom belangrijk zijn dat de printer meerdere mogelijkheden heeft. Zo kan je altijd op elke plek printen.

Op het gebied van afdruktechnologie kunnen ook nog grote verschillen zijn tussen mobile printers. Zo zijn er mobiele printers die gewoon inkt gebruiken, net zoals uw printer thuis. Echter zijn er ook portable printers die helemaal geen inkt gebruiken, dit noemen ze inktloos printen. De gewone printers die inkt gebruiken, werken hetzelfde als uw printer thuis. Ze gebruiken inkt die vaak samen verpakt zitten met het fotopapier dat u gebruikt voor de printer, zoals de KP-108IN. Maar hoe werkt het inkless printen dan? Een bedrijf genaamd Zink, een spin-off bedrijf van Polaroid, heeft een papier ontwikkeld dat alle ‘inkt’ bevat die nodig is om een foto te maken. Elk blad Zink papier bevat kleurkristallen. Sommige daarvan kunnen cyaan kleuren, andere magenta en weer andere geel. Deze kristallen zijn, voordat je gaat printen, kleurloos voor het blote oog. Wanneer je vervolgens gaat printen worden deze kristallen verwarmd. Deze warmte veroorzaakt een chemische reactie in de daarvoor ontworpen kristallen, die vervolgens van kleurloos naar cyaan, magenta of geel kleuren. Of zo’n kristal verkleurt, is afhankelijk van de temperatuur en hoe lang deze temperatuur wordt toegepast. Als bijvoorbeeld alleen magenta geprint moet worden, zal de printkop niet genoeg hitte afgeven om ook geel te laten verkleuren en zal niet lang genoeg toegepast worden om de cyaan kristallen te laten verkleuren.

Er zijn ook andere vormen van thermisch printen, waarbij helemaal geen inkt nodig is. Echter, kunnen er dan alleen zwart-wit afdrukken gemaakt worden. Dit wordt veel toegepast in labelprinters, zoals de Letratag LT-100H. Deze printers geven meestal geen mooie printkwaliteit en worden daarom vooral gebruikt voor toepassingen waarbij de prints maar een korte levensduur hoeven te hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kassabonnen en verzendlabels. Deze Dymo labels hebben een speciaal soort thermisch papier nodig, dat is opgebouwd uit verschillende lagen. In de bovenste, coating, laag van het papier zit een kleurstof. Door de hitte die de laser van de printer produceert, wordt deze geactiveerd en verkleurt deze. Hierdoor wordt de tekst geprint.

Er zijn momenteel al diverse mobiele printers op de markt, zoals de HP Sprocket, Kodak PM-210, Dymo Letratag LT-100H, Canon Pixma iP110 en de Canon Selphy CP1300. Ook zijn er portable all-in-one’s, waarmee u kunt printen, scannen en kopiëren, zoals de HP OfficeJet 250. Al deze printers hebben uiteraard ook een accu nodig om volledig mobiel te kunnen zijn. Deze is niet altijd inbegrepen.

https://www.go4inkt.nl